Vabimo vas na strokovno ekskurzijo v Istanbul, ki jo organiziramo v sodelovanju s Turistično agencijo Kondor. Na ekskurziji boste imeli priložnost obiskati številne pomembne gradbene objekte in spoznati napredne rešitve na področju cestne infrastrukture ter mobilnosti. Potovanje se začne 4. oktobra 2024 in traja 6 dni.

 PROGRAM EKSKURZIJE
1. DAN (petek, 04. 10. 2024)

ISTANBUL

Zgodnji transfer na letališče Dunaj. Direktni let proti vzhodu Evrope. Pristanek v največjem mestu Turčije ISTANBULU, seveda na novem letališču, odprtim leta 2018. Sledi prevoz v center mesta, namestitev v sobe v hotelu in po krajšem sledijo prvi ogledi.

Obisk središča starega dela Istanbula, zlasti območja Beyazit, ponuja izjemen vpogled v urbanistično in arhitekturno zasnovo mesta. Ta del Istanbula je dom Istanbulski univerzi, mošeji Beyazit in največji pokriti tržnici na svetu. Večerni sprehod po tem območju razkriva impresivno osvetlitev minaretov. Osvetlitev ne samo da izboljša estetiko in varnost, temveč igra ključno vlogo v nočni urbani identiteti področja. Sprehod do zaliva Zlati Rog ponuja priložnost za raziskovanje prometne infrastrukture.

Povratek v hotel, večerja in nočitev.

2. DAN (sobota, 05. 10. 2024)

PREDOR EURASIA in OBISK TOVARNE TOGG

Prečkanje Evrazijskega tunela, ki povezuje evropski in azijski del Istanbula pod Bosporjem, predstavlja izstopajoč primer gradbenega inženirstva. Projekt, voden s strani podjetja Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), združuje inovacije in mednarodno sodelovanje, z uporabo naprednih tehnologij in potresno varnih konstrukcij. Evrazijski tunel, s svojo dvoetažno zasnovo in naprednimi varnostnimi funkcijami, predstavlja zgled učinkovitosti in varnosti v infrastrukturi, hkrati pa podčrtava pomen natančnega načrtovanja in izvedbe v zahtevnih geoloških razmerah.

Obisk tovarne TOGG v Gebzeju odraža vpogled v prihodnost mobilnosti s poudarkom na električnih vozilih. Montažni obrat TOGG, ki je bil odprt oktobra 2022, se nahaja v Gemliku v provinci Bursa, poleg hčerinskega podjetja Siro, ki proizvaja litij-ionske baterije. Prodaja prvega vozila, Togg T10X, se je začela marca 2023. Novembra 2023 je bilo to 10. najbolj prodajana znamka v Turčiji.

Kasneje se bo osredotočilo na ogled arhitekturnih in inženirskih znamenitosti, kot so Modra mošeja, Ayasofya, podzemna cisterna Yerebatan Saray, Hipodrom, železniška postaja Sirkeci in Kapali čaršija. Poseben poudarek bo na strukturnih in inženirskih vidikih, vključno s križarjenjem po Bosporju, ki omogoča opazovanje 1.560 metrov dolgega mostu, ki simbolizira povezavo med Evropo in Azijo in predstavlja pomembno inženirsko delo.

Vrnitev v hotel, večerja, nočitev.

3. DAN (nedelja, 06. 10. 2024)

ANKARA

Odhod proti Ankari, sledi namestitev v hotelu.

Ogled ataturkovega mavzoleja, simbola moderne Turčije, z vodenjem, ki osvetljuje arhitekturne in zgodovinske vidike ter nato nadaljevanje z raziskovanjem urbane strukture stare Ankare.

Večerja, nočitev.

4. DAN (ponedeljek, 07. 10. 2024)

KONYA

Strokovno srečanje z vodstvom Turških državnih železnic in predstavitev visokohitrostnega železniškega projekta družbe Yapi Merkezi, ki zmanjšuje čas potovanja med Ankaro in Konyo na 1 uro in 30 minut. Ta 309 km dolga proga omogoča hitrosti do 300 km/h in je bila zaključena v štirih letih z investicijo 54 milijonov USD. Popoldne sledi obisk Konye, kjer bomo raziskali Mevlanin mavzolej in seldžuško arhitekturo, kar dopolnjuje tehnični del obiska z bogatim kulturnim kontekstom.

Večerja v lokalni restavraciji ali hotelu. Nočitev.

5. DAN (torek, 08. 10. 2024)

KAPADOKIJA

Vožnja po Kapadokiji, znani kot “Mesečeva pokrajina”, predstavlja izjemen del potovanja, kjer vulkanska aktivnost in erozijski procesi oblikujejo edinstvene reliefne formacije. Raziskoval se bo Göreme, zunanji muzej s številnimi meniškimi naselbinami, in trdnjavo Uchisar, ki ponuja izjemne razglede. Občudovalo se bodo tudi geološke posebnosti, kot so stožci v Pasabaj in zgodovinsko dolino Zelve, naseljeno do 1950.

Vrnitev v Konyo, večerja, nočitev.

6. DAN (sreda, 09. 10. 2024)

ISTANBUL

Dopoldne prosto za samostojno potepanje. Opoldne vožnja na letališče, prijava za let,  let do Dunaja in po pristanku še vožnja v Maribor, kamor se bo prispelo v poznih večernih urah.

 

CENA EKSKURZIJE: 990,00 EUR

Cena je za eno osebo v dvoposteljni sobi. V ceno je vključen transfer Maribor – letališče Dunaj in nazaj, letalski prevoz na relaciji Dunaj – Istanbul in Konya – Istanbul – Dunaj, 5x nočitev z zajtrkom v hotelih 3*/4*, 5x večerja v hotelu ali lokalnih restavracijah, vstopnina v Kapadokiji, vsi zunanji ogledi in prevozi po programu, vodstvo in organizacija potovanja.

DOPLAČILO:

  • Za enoposteljno sobo: 200,00 EUR
  • Vožnja z ladjo in večerjo po Bosporju: 50,00 EUR
  • Tveganje odpovedi: 50,00 EUR
  • Zavarovanje Coris

PRIJAVA:

PISMENE PRIJAVE se sprejemajo na naslov Turistična agencija KONDOR, 2000 Maribor, Jezdarska 8B po elektronski pošti kondor@siol.net do 30. APRILA 2024 oz. do zasedbe mest. Po poslani prijavi se bo poslal račun. Splošni pogoji TA KONDOR so sestavni del tega programa. Dodatne informacije se dobijo po telefonu  041 615 349.

Število mest je omejenih na 50.

ORGANIZATOR EKSKURZIJE:

  • DCM Društvo za ceste SV Slovenije, Smetanova ulica 17, 2000 Maribor
  • KONDOR TA d.o.o., Jezdarska 8B, 2000 Maribor, Slovenija

SPLOŠNI POGOJI:

  • Splošni pogoji turistične agencije kondor so sestavni del programa in so vam voljo v poslovalnici KONDOR.
  • Cena aranžmaja je fiksna. Letalske karte so rezervirane na redni liniji. Vključena je osebna in oddana prtljaga.
  • Posebej se opozarja na pravico potnika do zavarovanja rizika odpovedi v primeru bolezni, nesreče,….(obvezno je predložiti zdravniško potrdilo), saj samo v tem primeru se dobijo povrnjene stroške potovanja.
  • Na omenjenem letu je v ceno vključen tudi 1 kos prtljage do 8 kg in 1 kos oddane prtljage do 20 kg.

 

PRIJAVNICA NA EKSKURZIJO (WORD)

PRIJAVNICA NA EKSKURZIJO (PDF)

 

DCM ekskurzija Turčija oktober 2024